17 Ekim 2023 Salı

#HİNDULARDA HOPARLÖRLE EZAN TARTIŞMASI

 HİNDU VE İSLAM DİNLERİNDE NAMAZA ÇAĞRI HOPARLÖRLE EZAN HAKKINDA BİR YAZI.


Google çevirisi Quora.com.


Hindistan'daki Hindu tapınakları neden Müslüman camilerinin yaptığı gibi bazı duaları veya ezanları hoparlörler üzerinden yayınlamıyor? Bunu yapmaya başlamanın zamanı geldi mi?

Zeeshan Taslim
Fizik Öğretmeni ve Karşılaştırmalı din öğrencisi 3 yıl

Sayın Soru Sahibi,

Hindular çok uzun zamandan beri ülkenin birçok yerinde hoparlörler kullanarak mantralar, ilahiler, pravachana vb. yayınlıyorlar. Bunu nasıl fark edemedin merak ediyorum..!!

Çocukluğumun büyük bir bölümünü her köşesi tapınaklarla dolu bir Hindu bölgesinde geçirdim. 

Ve sabahın erken saatlerinde (suryoday) ve gün batımı saatlerinde (suryast) pandit jee'nin sesinin hoparlörler kullanılarak yayınlandığını ve burada mantraları okuduğunu ve ardından bhakti sangeet'i (T-Serisi) her gün yaklaşık 30 dakika boyunca okuduğunu açıkça hatırlıyorum. 

Bhajanların çoğunu kardeşlerimle birlikte ben de ezberlemiştim. Daha sonra Srimad Bhagavad veya Ram Charitra vb. üzerinde bir satsang düzenlendiği veya Durga Puja ve Dussehra gibi festivaller sırasında artan bir şevkle neredeyse 10 gün devam ettiği başka örnekler de vardı. Sihler bile bunu Gurbani ve kirtanlarıyla yapıyorlar. 

Hıristiyanlar da çanlarıyla, şarkılarıyla öyle ama sayıları o kadar az ki fark edemiyorsunuz.

Şimdi sorunuzun ikinci kısmına geliyorum.

Hinduizmin kural kitabına dayalı bir din olmadığını unutmayın. Oldukça heterojendir ve çok fazla tekdüzelik (çeşitlilik) vardır.

Sanatan Dharma'da tek bir otorite yoktur. Bu nedenle İslam'da olduğu gibi namaz vakitleri ve şekilleri sabit değildir. 

Bir Hindu, her zaman, her yerde, her kıyafetle, her tanrıya dua edebilir. Peki neden ortalama bir Hindu günde 5 kez tapınağa gelme zahmetine girsin? 

Buna ek olarak, tüm tapınakların büyük cemaatleri barındıracak kapasiteye sahip olmadığını da aklınızda bulundurmalısınız. 

Camiler kalabalık cemaat için yapılmaya çalışılıyor. Müslümanlara da camide cemaatle namaz kılmanın fazileti öğretiliyor. Ve nesillerdir bunu yapıyorlar çünkü bu, inançlarının temel bir ilkesidir. 

Üstelik kimin daha yüksek sesle, daha fazla, daha fazla bağırabileceği meselesi asla olmamalıdır. Eğer bir konuda birbirimizle rekabet etmek istiyorsak, bu iyi işler yapmakta olmalıdır.

Son olarak, gündeme getirdiğiniz konuyla ilgili tek önemli şeyin, ister Mescid olsun, ister Mandir, dini merkezlerimizdeki ses desibel seviyelerini düşürmek için yerel polis ve hükümet yetkilileriyle birlikte çalışmamız ve işbirliği yapmamız gerektiğidir. Gurudwara veya Kilise. 

Bu bana göre atılacak daha adil ve erdemli bir adım olacaktır.

Ve Allah en iyisini bilir.


https://www.quora.com/Why-don-t-Hindu-temples-in-India-broadcast-some-prayer-or-call-for-prayer-over-the-loudspeakers-the-way-Muslim-mosques-do-Is-it-time-to-start-doing-it

Yazıyı Sizlere Sunan 
Alaeddin Yavuz 

Hiç yorum yok: