28 Nisan 2019 Pazar

SUUDİ ARABİSTANDA ÇOCUK İSTİSMARI ARAŞTIRMASI


Çocukluk ve Gelişimsel Bozukluklar Dergis


Suudi Arabistan'da Çocuk Cinsel İstismarı Konusunda Edebi Sistematik Bir İnceleme
Aref Alsehaimi 1 , 2 *

1Dundee Üniversitesi, İngiltere
2Hail Üniversitesi, Suudi Arabistan * Sorumlu Yazar: Aref Alsehaimi
Dundee Üniversitesi, Nethergate, Dundee DD1 4HN, Birleşik Krallık.
Tel: 447463334456

 
E-posta: a.alsehaimi@dundee.ac.uk
Alınan Tarih: 22 Şubat 2016; Kabul Tarihi: 30 Mart 2016; Yayın Tarihi: 06 April 2016
Alıntı: Alsehaimi A. Suudi Arabistan'da Çocuk Cinsel İstismarı Konusunda Edebiyatın Sistematik Bir İncelemesi. J Çocuk Dev Disord. 2016, 2: 1.doi: 10.4172 / 2472-1786.100022

Çocuk ve Gelişimsel Bozukluklar Dergisi'nde ilgili makaleleri ziyaret edin

soyut

Peygamber Muhammet'in 9 yaşında Ayşe ile evlenmesi, 1 günlük bebeklerle evlenen arap geleneklerinde büyük bir devrimdi. Ama araplar bunu uygulamaktan kaçındılar.

Çocukların cinsel istismarı Suudi Arabistan'da, dünyadaki her ülkede olduğu gibi ciddi ve kalıcı bir sorundur. Bununla birlikte, son zamanlarda Suudi Arabistan'da bu konuda herhangi bir tür resmi istatistik ve akademik çalışma yayınlanmaya başlanmıştır ve son derece muhafazakar ve isteksiz bir toplumdaki duyarlılığı nedeniyle konuyla ilgili büyük miktarda veri kalmaya devam etmektedir. 

Bu konuları açıkça tartışmak. İngiltere'deki sorunu ele almayı amaçlayan hizmetler ve programlar yeni bir aşamadadır ve konuyla ilgili halkın bilinçlendirilmesi ve risk altındaki çocukların uygun ve güvenli bir şekilde bilgilendirmelerini sağlayacak mekanizmalar oluşturma şeklinde yapılması gereken çok şey vardır. otoriteler kendi şartlarından ve acil dikkat ve koruma alırsınız.



Araştırmalar, uzun yıllar boyunca, herhangi bir çocukluk istismarı türünün, psikolojik, fiziksel, sosyal, ahlaki ve eğitimsel gelişim açısından, birey için önemli kısa, orta ve uzun vadeli sonuçları olabileceğini göstermiştir. 

Bu nedenle, kötüye kullanımın gerçekleştiği veya gerçekleşmesi muhtemel olan hızlı eylem ve müdahale çok önemlidir. Bununla birlikte, etkili hizmetlerin ve programların oluşturulması, sorunun yaşandığı belirli sosyal ve kültürel ortamdaki sorunun ölçeği ve niteliğinin tam olarak anlaşılmasına bağlıdır.
 
Bu çalışma şu anda Suudi Arabistan'da çocuk cinsel istismarı ile ilgili sınırlı literatürün sistematik bir incelemesinden oluşmaktadır. Halihazırda mevcut olan cinsel istismara ilişkin istatistiksel veriler de dahil olmak üzere bugüne kadar yapılan çalışmaların bulgularını inceler ve ülkedeki araştırmacılar ve devlet kurumları tarafından gelecekteki eylemler için önerilerde bulunur.


Anahtar kelimeler

Suudi Arabistan; Çocuk istismarı; Cinsel istismar
Giriş


Çocuk cinsel istismarı (CSA), kullanılan tanıma ve çalışılan popülasyona bağlı olarak, kadınların% 2 - 62'sini ve erkeklerin% 3 - 16'sını etkileyen ciddi ve kalıcı bir sorundur [ 1 ]. 

CSA mağdurlarının yaşlarına bağlı olarak değişen bir dizi anormal davranış gösterdiği bildirilmiştir. Cinsel istismara maruz kalmış okul öncesi çocuklar agresif davranışlardan ziyade çekilmiş durum sergileme eğilimindedir; Ancak, okul çağına göre, mağdurlar, depresif bir ruh hali ve düşük eğitim kazanımı ile birlikte agresif veya uygunsuz cinsel davranışlarda bulunabilirler. 
.CSA'nın ergen mağdurları, depresyon, kaygı, düşük özgüven, umutsuzluk ve intihar düşünceleri gibi birçok psikiyatrik ve sosyal rahatsızlığa maruz kalabilirler [ 2 ]. Kötüye etkisi böyle çocuğun yaşı gibi faktörlere, bir dizi bağlıdır, yaş hangi taciz, istismar son örneği bu yana geçen zaman başladı ve kurbana fail arasındaki ilişki [ 3 ]. CSA'dan muzdarip olanlar genellikle yetişkin yaşamında, cinsel soğukluğundaki veya vaadindeki cinsel ilişkide normal cinsel ilişkide zorluklar yaşadıklarını bildirmektedir. 

Birçok CSA failleri de kendi çocukluklarında bu tür bir istismarın mağduru oldular [ 4 ].

Çocuk cinsel istismarı teriminin kesin ve uluslararası olarak kabul görmüş bir tanımının olmaması araştırma, tedavi ve savunuculuk çabalarını engellemeye devam etmektedir. 

İlk araştırmacılar, bugün hala sıkça dile getirilen geniş ve kapsayıcı çocuk cinsel istismarı tanımlarını kullandılar [ 5 ]. Bazı CSA tanımlarına göre, failin mağdurdan en az 5 yaş büyük olması gerekirken, diğer tanımlarda göreli yaşlara atıfta bulunulmaması gerekir [ 6 ]. 



Yaygın olarak kullanılan bir tanım, çocukların cinsel istismarının “bağımlı, gelişimsel olarak olgunlaşmamış çocukların ve ergenlerin cinsel etkinliklere tamamen kavramadıkları, bilgi veremedikleri” olduğunu söyleyen 1976 yılına dayanan Schecter ve Roberge'dir. rıza ve aile rollerinin sosyal tabularını ihlal ediyor ”. Birçok tanımda yinelenen bir diğer tema, CSA'nın, bir yetişkinin cinsel doyumuiçin bir çocuğun sömürülmesini içermesidir [ 7 ].

Literatür genellikle üç ana CSA tipini ifade eder. Kontaksız CSA, fiziksel temas içermeyen ancak yine de uygunsuz maruz kalma, bir yetişkinin çocuğa açık ifadeler veya cinsel isteklendirme gibi doğada cinsel olan çeşitli eylemler içerir. 



İki temas CSA kategorisi şunlardır: (i) cinsel ilişki içermeyen ancak uygunsuz dokunma veya okşama gibi diğer cinsel temas biçimlerini içerenler ve (ii) sözlü, vajinal ve dahil olmak üzere cinsel ilişki türlerini içerenler anal [ 8 ].

CSA, çoğu zaman, özellikle de meydana geldiği zaman, birkaç nedenden ötürü bildirilmez: Suçlu (mağdurun adına utanç ve utanç), suçluluk (CSA kurbanı genellikle suistimalleri için bir şekilde suçlandıklarına inanır), farkındalık eksikliği mağdurun hakları, belirsizlik ve tecrübe yabancılarla ilişkilendirme, olayı önemli insanlardan gizleme ihtiyacı ve inanılmaması korkusuyla ilgili olarak. Bu eksik raporlama, CSA insidansının doğru şekilde belirlenmesini zorlaştırmaktadır [ 9 ].

Amaçları

Bu çalışmanın temel amacı, sorunun doğası ve kapsamı hakkında bilinenleri belirlemek için Suudi Arabistan'daki çocuk cinsel istismarı konusundaki yayınlanmış literatürün kapsamlı bir incelemesini yapmaktır. 

Araştırmacı daha sonra araştırmalar için önerilerde bulunmak, sosyal hizmet uzmanları tarafından daha etkili uygulama yapmak ve geliştirilmiş programlar ve politikalar aracılığıyla CSA'ya karşı korumayı geliştirmek için bulguları temel olarak kullanacaktır. 

Çalışmanın ek amaçları şunlardır: (1) Suudi Arabistan'da bildirilen CSA insidansında herhangi bir değişiklik yapmak; (2) araştırmacıların ve sosyal hizmet uzmanlarının bu sorunu çözmeye ne kadar hazır olduklarını ölçmek; ve (3) CSA'nın mücadelesini yerine getirmek için hükümet tarafından kabul edilen program ve politikaları belirlemek.
 
metodoloji

Bu çalışmada kullanılan yöntem sistematik bir derlemedir. Bu, araştırmanın merkezi amacına dayalı olarak dahil etme ve hariç tutma için seçim kriterlerini belirleyerek, yani sorunun niteliği ve kapsamı hakkında ne bilindiğini belirlemek ve hangi resmi adımların atıldığını tespit etmek de dahil olmak üzere ikincil hedefler belirleyerek başlamıştır. sorunu ele al.Araştırmacı tarafından kullanılan seçim kriterleri Tablo 1'de gösterilmektedir .


Seçim kriterleri
Dahil edilme kriterleri
Hariç tutma kriterleri

Dil
ingilizce ve arapça
Diğer

Yayın tarihi
1990'dan itibaren yayınlandı
1989'dan önce yayınlandı

Araştır
Dergi makaleleri, tez ve hükümet raporları
Gri edebiyat

İlgi koşulları
Cinsel çocuk üzerinde yapılan çalışmalar
Yapılan çalışmalarda diğer türlerin tartışıldığı

Suudi Arabistan'da kötüye kullanma
çocuk istismarı

Coğrafi kapsam
Suudi Arabistan
Diğer ülkeler

Çalışma tasarımı
Herhangi bir tasarım
-


Tablo 1: Seçim kriterleri.

Yayın araştırması 1990-2015 yılları arasında sınırlı kaldı ve bu süre zarfında sosyal bilim araştırmacılarının ve sağlık profesyonellerinin Suudi Arabistan'daki çocuk istismarı ile ilgili verileri rapor ettikleri süreyi kapsıyordu. Yayımlanmamış tezler ve tezler araştırmaya dahil edildi, ancak hakemli dergilerde yer almadığı sürece diğer materyaller hariç tutuldu.Aramada kullanılan anahtar terimler: "Suudi Arabistan", "çocuk istismarı", "cinsel çocuk istismarı" ve "çocuk koruması" idi.Genelde arama motorları, başlangıçta, belirli çevrimiçi veritabanlarının ve dergi endekslerinin tanımlandığı bir sonuç sonucunda kullanılmıştır.

Dahil etme ve hariç tutma kriterlerinin uygulanmasının ardından, tespit edilen 19 maddeden beşi ve üçü raporun bu çalışma ile ilgili olduğu bulundu. Araştırmanın bu aşaması ayrıca dört veritabanı kullanarak yayınlanmamış tezlerin ve tezlerin sorgulanmasını da içeriyordu: COPAC (İngiltere ve ABD'yi kapsayan), KFNL (Kral Fahad Ulusal Kütüphanesi), (Dolu Üniversitesi Kütüphanesi) ve (Kral Abdül- Aziz Üniversitesi Kütüphanesi). Sonuç olarak, Tablo 2'de gösterildiği gibi dördü alakalı olduğu beş madde ortaya çıkarıldı .



Araştırma Başlığı
Yazar (Yıl)
uygun

Suudi Arabistanlı yetişkinlerde olumsuz çocukluk deneyimleri, kronik hastalıklar ve riskli sağlık davranışları: Pilot çalışma
Almuneef, Qayad, Aleissa ve Albuhairan (2014)
Evet

Suudi Arabistan'da çocuk doktoru bilgisi, algı ve çocuk istismarı ve ihmali ile ilgili deneyim
Habib (2012)
Evet

Suudi Arabistan Dammam'da çocuğun fiziksel ve cinsel istismarı: Tanımlayıcı bir vaka serisi analiz çalışması
AlMadani, Bamousa, Alsaif, Kharoshah ve Alsowayigh (2012)
Evet

Suudi Arabistan'da çocuk istismarı ve ihmali: Ulusal önleme stratejilerinin uygulanmasına tanınma yolculuğu.
Al Eissaa ve Almuneefa (2014)
Evet

Suudi'de yaşayan diş hekimlerinin bilgi, tutum ve deneyimleri
El-Dabaan, Newton ve
Yok hayır

Arabistan çocuk istismarı ve ihmali yönünde.
Asimakopoulou (2014)

Ulusal Aile Güvenliği Kayıt Raporu
Sağlık Bakanlığı (2010)
Evet

Ulusal Aile Güvenliği Kayıt Raporu
Sağlık Bakanlığı (2011)
Evet

Ulusal Aile Güvenliği Kayıt Raporu
Sağlık Bakanlığı (2012)
Evet


Tablo 2: Makaleler, tezler ve ana araştırmadan belirlenen diğer belgeler.

Literatür taraması ve seçim kriterlerinin uygulanmasının ardından, 8 kaynak bu çalışmaya uygun olarak belirlenmiştir. Bu kaynakların kalitesi, araştırmanın asıl amacı ile olan ilgileri, metodolojik değerleri ve yanlılık nedeniyle ortaya çıkan herhangi bir etki incelenerek değerlendirilmiştir.
 
Sonuçlar ve tartışma

Suudi Arabistan'ın hem kültürü hem de dini son derece muhafazakar ve yakın zamana kadar, çocuk cinsel istismarının açık tartışması tabu idi [ 10 ]. 

Bununla birlikte, hem halk hem de profesyoneller arasında, son 20 yılda CSA sorununun tanınması ve tanınması gittikçe artmaktadır. 

Bu, zorunlu raporlama ve veri toplama stratejilerinin uygulanması ile birlikte, büyük tıbbi tesislerde çocuk koruma merkezlerinin kurulmasından kaynaklanmaktadır [ 11 ]. Suudi Sağlık Konseyi

Servisler aşağıdaki CSA tanımını benimsemiştir: “Çocuğu , cinsel cinsel ilişki veya herhangi bir vücut parçası veya enstrüman ile aynı zamanda sözlü cinsel taciz yoluyla çocuğun cinsel ilişki veya dokunma, dokunma, okşama veya nüfuz etmesini içeren herhangi bir yetişkin cinsel aktivite veya davranışına maruz bırakmak . 

Aynı zamanda çocuğun fuhuşta sömürülmesini, pornografisini ve cinsel amaçlı iletişim araçlarıyla sömürmeyi de içerir ”[ 12 ].



Suudi Ulusal Aile Güvenliği Kaydı'nın [ 12 - 14 ] yıllık raporları, hastane temelli çocuk koruma merkezleri tarafından kaydedilen çocuk istismarı istatistiklerinin bir özetini sunar ve 2010-2012 yılları için CSA vakasını 47 olarak verir ( Bildirilen tüm istismar vakalarının% 15,4'ü), 136'sı (toplamın% 22'si) ve 56'sı (toplamın% 21,3'ü). 2000 ve 2008 yılları arasında Kral Abdul-Aziz Tıp Şehri'nde Şüpheli Çocuk İstismarı ve İhmali (SCAN) ekibine bildirilen toplam CSA vakası sayısı 20 idi (tüm çocuk istismarı vakalarının% 15'i). Uluslararası standartlara göre, bunlar son derece düşük sayılardır.

 Örneğin, Birleşik Krallık'ta kaydedilen CSA vakası sayısı 2013'te (Suudi Arabistan nüfusunun iki katından biraz fazla) 31.000 civarındaydı.

Açıkçası, Suudi Arabistan’daki CSA’da mevcut olan resmi istatistikler, sorunun gerçek ölçeğini yansıtmamaktadır ve rapor edilen vakaların çok az olması, kendi başına, gerçek boyutlarını ortaya çıkarmak için yapılması gereken daha çok şeyin bir göstergesidir. 

Ülkede çocuk cinsel istismarı ve mağdurlara yeterli destek sağlamak. Ayrıca, sadece rapor edilen vakaların yetersizliği, bir yıldan diğerine olan geniş farklılıkları açıklamak için yeterli olabilir ve özellikle de 2011 ve 2012 arasında rapor edilen vakalarda yarıdan fazla bir düşüşü açıklar.

Bu çalışma Suudi Arabistan'da çocuk cinsel istismarı konusundaki yayınlanmış bir çalışmanın eksikliğini ortaya koydu.

Mevcut literatürde yazarlar sıklıkla CSA'ya karşı tutumda bir değişime ve bu alanda müdahale ve çocuk koruma önlemlerinin güçlendirilmesi gerektiğine dair artan bir iddiaya işaret etmektedirler [ 11 ]. 

Bununla birlikte, mevcut veriler son birkaç yıl içinde sorunun raporlanması veya çözülmesi yönünde hızlı bir ilerleme kaydedildiğini göstermemektedir.

Suudi Arabistan'da cinsel istismar olayının büyüklüğünü ve kapsamını belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.
Ancak o zaman karşı koymak ve önlemek için etkili bir strateji geliştirmek mümkün olacak.


2007 yılına kadar Suudi yasaları cinsel taciz mağdurlarını adli muayene için jinekologlara sevk etti . O zamandan beri, Adli Bölüm bu tür vakaların muayenesinden sorumlu oldu ve o zaman özel bir adli tıp kliniği kuruldu [ 15 ].

Tavsiye

Suudi Arabistan, çocukları istismardan korumayı amaçlayan müdahale ve koruma programlarının uygulanmasında bazı adımlar atmış olsa da, yapılması gereken çok şey var. Özellikle, çocuk cinsel istismarı konusu oldukça hassas olmaya devam etmekte ve ülke içinde ele alınması yavaş olan bir konu. 

Konuyla ilgili çok az literatür mevcuttur ve sadece bu olgunun kitlesel olarak yeterince bildirilmediği gerçeğini yansıtan istatistiksel veriler mevcuttur. 

Yazar, şüpheli mağdurların değerlendirilebileceği ve danışmanlık verilebileceği, eğitimli sosyal hizmet uzmanları ve sağlık personeli tarafından daha fazla uzmanlık tesisinin kurulmasını önermektedir. Aynı zamanda, sorunun halkın farkındalığını arttırmaya ve çocukların aileleri ya da yetkililerden aldıkları tepkilerden korkmadan istismarı bildirebilecekleri 24 saatlik yardım hatları gibi güvenli araçlar oluşturmaya daha fazla önem verilmesi gerekmektedir.

CSA, geniş bir literatür kaynağının olduğu dünya çapında bir fenomendir. Suudi araştırmacılar ve sosyal hizmet uzmanları, kendi ülkelerinde CSA'nın daha fazla araştırılması ve raporlanması yoluyla bu uluslararası bilgi fonuna eklenmesi istenmekte ve böylece çocukların ihtiyaçlarını geleneksel olarak gizlenmiş olan muhafazakar bir kültürün hassasiyetlerinin üzerinde risk altına sokmaktadırlar. görünümünden.
 
Sonuç

Suudi Arabistan'da çocuk cinsel istismarının hem görülme sıklığı hem de yaygınlığı hakkında yeterli bilgi yoktur. 

Bu çalışmada yapılan araştırmalarla ortaya çıkan literatür, bir avuç akademik makale, tez ve devlet raporlarına aittir. 

Bu yayınlar, sorunun varlığını ve bu alandaki çocukların ihtiyaçlarını ele almak için bazı adımlar atıldığını ve aynı zamanda bazı temel istatistiki veriler sağladığını kabul eder . 

Bununla birlikte, Ulusal Aile Güvenliği Sicil Dairesi tarafından son yıllarda sağlananlar gibi bu veriler, az sayıda vakanın resmi olarak ne düzeyde ortaya çıktığını ve sorunun tüm boyutlarını ülke çapında ortaya çıkarmak için ne kadar çok ihtiyaç duyulduğunu vurgulamaktadır. ve yeterince onunla başa çıkmak.

Yazar, nasıl devam edileceğine ilişkin bazı genel önerilerde bulundu, ancak girişimin şimdi hükümet düzeyinde olması gerekiyor.

Çocukların istismarı güvenli bir şekilde bildirebilecekleri yolun yanı sıra bir kamuoyu bilinçlendirme programına ihtiyaç vardır, ancak bu adımlar CSA mağdurlarından şüphelenilen çocukların güvenli bir şekilde değerlendirilmesini ve danışmalarını sağlayacak yeni tesislerin kurulmasıyla aynı olmalıdır.

 
Referanslar
Johnson CF (2004) Çocuk cinsel istismarı. Lancet 364: 462-470.
Glaser D, Wiseman M (2000) Çocuk cinsel istismarı. Biol Psikiyatri 14: 357.
Goodyear BP, Fath A, Myers L (2011) Çocuk cinsel istismarı. Çocuğun Cinsel İstismarı El Kitabı: Belirleme, Değerlendirme ve Tedavi s: 1-28.
Lalor K, McElvaney R (2010) Çocuk cinsel istismarı, daha sonra cinsel istismar / yüksek riskli cinsel davranış ve önleme / tedavi programları ile bağlantılar. Travma, Şiddet ve Suistimal 11: 159-177.
Haugaard JJ (2000) Çocukların cinsel istismarı tanımlama zorluğu. Am. Psychol 55: 1036.
Arriola KR, Louden T, Doldren MA, Fortenberry RM (2005). Çocuk cinsel istismarı ile kadınlar arasındaki HIV risk davranışının ilişkisinin bir meta-analizi. Çocuk İstismarı İhmali 29: 725-746.
Mrazek PB, Kempe CH (2014). Cinsel İstismara Uğramış Çocuklar ve Aileleri. Elsevier (Eds).
Andrews G, Corry J, Slade T, Issakidis C, Swanston H, vd. (2004). Çocuk cinsel istismarı. Karşılaştırmalı Sağlık Risklerinin Ölçülmesinde: Seçilmiş Başlıca Risk Faktörlerine Özel Küresel ve Bölgesel Hastalık Yükü. Dünya Sağlık Örgütü 2: 1851-940.
Lalor K, McElvaney R (2010) Çocuk cinsel istismarı, daha sonra cinsel istismar / yüksek riskli cinsel davranış ve önleme / tedavi programları ile bağlantılar. Travma, Şiddet ve Suistimal 11: 159-177.
Suudi Arabistanlı yetişkinlerde Almuneef M, Qayad M, Aleissa M, Albuhairan F (2014) Olumsuz çocukluk deneyimleri, kronik hastalıklar ve riskli sağlık davranışları: Pilot çalışma. Çocuk İstismarı ve İhmal 38: 1787-1793.
Al Eissa M, Almuneef M (2010). Suudi Arabistan'da çocuk istismarı ve ihmali: Ulusal önleme stratejilerinin uygulanmasına tanınma yolculuğu. Çocuk İstismarı ve İhmal 34: 28-33.
Yıllık Rapor (2010) Hastane Bazlı Çocuk Kötü Muamele Sicili, Suudi Sağlık Hizmetleri Konseyi.
Yıllık Rapor (2011) Hastaneye Dayalı Çocuk Kötü Muamele Sicili, Suudi Sağlık Hizmetleri Konseyi.
Yıllık Rapor (2012) Hastane Bazlı Çocuk Kötü Muamele Sicili, Suudi Sağlık Hizmetleri Konseyi. 
AlMadani O, Bamousa M, Alsaif D, Kharoshah MA, Alsowayigh K, vd. (2012) Suudi Arabistan, Dammam'da çocuğun fiziksel ve cinsel istismarı: Tanımlayıcı bir vaka serisi analiz çalışması. Mısır Adli Bilimler Dergisi 2: 33-37.
 
Metin Google Çevirisidir.