5 Aralık 2020 Cumartesi

05 ARALIK 1934 KADINLARA SEÇME VE SEÇİLME HAKKININ VERİLMESİ

  05 ARALIK 1934 KADINLARA SEÇME VE SEÇİLME HAKKININ VERİLMESİ BAYRAMI.


OSMANLIDA KADIN NEYDİ?


1-Osmanlıda Müslüman kızlarda evlilik yaşı "8-Sekiz"di.


2-Mezopotamya Sabileri,Yahudileri, onlar gibi inanan Bagratuni Ermeni, Gürcülerde, Kuveyt, Katar, BAE,Umman,Yemen, Suriye, Mısır bölgelerinde, Balkan Hıristiyanlarında "3-Üç yaştan "1-Bir günlüğe kadar kız ve erkek bebeklerle, büyük- küçük baş ve kümes hayvanları ile evlilik vardı. 

3-Çocuklara, bebeklere pazar yerlerinde fuhuş yaptırılırdı,köle olarak alınıp satılırlardı.

4- Sıfır ve üstü yaşta bir kadın tecavüze uğrasa bile, rahmi kirlendiği için temiz, arı soy yetiştiremeyeceği gerekçesiyle recm edilirerek öldürülürdü. Zina denilen kurumun aslı budur. Sümer, Hint, İran, Arap, Avrupa ülkelerinde halen vardır.

5-Bütün erkek ve kadınlar aşiret, kabile reislerinin karıları ve köleleriydi. Bu feodal önderler onları hayvan gibi alıp satabilir, öldürdüğünde kimseye hesap vermezlerdi. 

6-Özgür kadınlar yani Müslüman veya feodal önderlerin kadınları mülk edinemezdi, Müslümanlarda 1/3 oranı genelde uygulanmazdı.



7- İki kadının şahitliği bir erkeğe eşitti. 

8-Devlet idaresinde mevki sahibi olamazlardı.

9-Dokuz ve üstü yaşında anne olmuş hiç bir kadın çocuğunu emziremezdi, başkasına süt anne olmak zorundaydı, bu işi pazar yerlerine getirilen çocuklardan birini seçerek yaparlardı.


10- Müslim, gayrimüslim toplumlarda sadece MAL olan özgür kadınlar, cariyeler, ikballer, gözdeler ülkemizin coğrafyasında insanlık tarihinde ilk kez BÜYÜK ÖNDER MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'ÜN KURDUĞU CUMHURİYET REJİMİ SAYESİNDE CUMHURBAŞKANI İLE EŞİT VATANDAŞLIK,MÜLK EDİNME, ERKEKLER, ZENGİNLERLE EŞİT EĞİTİM, SAĞLIK HİZMETLERİNDEN  YARARLANMA, DEVLET MEMURU OLMA İLE YEREL VE GENEL İDARE GÖREVLERİNE SEÇME, SEÇİLME HAKLARINA KAVUŞMUŞLARDIR. BU GÜN BİR İŞTE ÇALIŞIYOR, SÖZÜNÜZ DİNLENİYORSA...

11-BU HAKLARINIZI;


"-Ey kahraman TÜRK KADINI! 

Sen yerde sürünmeye değil,omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın!" DİYEN BÜYÜK, EŞSİZ İNSAN MUSTAFA KEMAL ARATÜRK'E BORÇLUSUNUZ.


12- 05 ARALIK 1934'DE, MÜSLÜMAN, GAYRİMÜSLİM BÜTÜN  KADINLARIMIZA  SEÇME VE SEÇİLME HAKKININ ATATÜRK TARAFINDAN VERİLDİĞİ ÖZGÜRLÜK BAYRAMLARI KUTLU OLSUN!


ALAEDDİN YAVUZ



Hiç yorum yok: