6 Ekim 2014 Pazartesi

"HAYIRLI CUMALAR" HRİSTİYANLARIN SELAMIDIR.

“HAYIRLI CUMALAR” HRİSTİYANLARIN ORUÇ GÜNÜ İLETİSİ

Size Cuma mesajları geliyor mu bilmem. Hiç sevmediğim halde, hata dinlere inanmadığımı açıkladığım, yazdığım, her yerde de söylediğim halde, bana daha fazla “Hayırlı Cumalar” mesajları geliyor.


AKP gelinceye kadar mı “Müslüman’dık” AKP geldikten sonra mı “Müslüman olduk” diye kendime sormaya başladım.

Tayyip Erdoğan’ın Amerika’ya pazarlanmasına şahit olmasam, 60’ına merdiven dayamış olmasam AKP zamanında Müslüman olduk” diyebilirdim.

Ama, şimdi, AKP ile milletin dini, milli inançlarının IRZINA GEÇİLDİ diyebiliyorum.
Nasıl mı?
İşte bu dinde olmayan kutlamalar ve niceleriyle.
Şu HAYIRLI CUMALAR ifadesinin Hıristiyanlık dinindeki yerini sizlere vereyim de okuyunuz bakalım bana hak verecek misiniz?
İsa Çarmıhta ölümü beklerken.

İsa peygamberin, Kudüs’e girerken, yolda gördüğü bakire dişi sıpaya binerek “Allah olduğunu” kanıtladığı günden sonra sonunu hazırlayan olaylar başlar. Yahudi olduğundan, sözleri de Yahudilerin en büyük din ulemaları olan Sinod, Sinhedrin meclisi üyelerini delirtir.
Sonunda ölümü öncesi bir aylık olaylar onun sonunu getirir. İsa’nın çarmıha gerilmesi konusunu anlatmamı da beklemeyiniz, muhakkak ki bir yerlerde bu konuda bilgi sahibi olmanız gerekir.

Doğrudan konuya girmemde bu yüzden sakınca görmüyorum.

Yazıda kaynak olarak İncil’in ilgili ayetleri yanında “Wikipedia” dan da yararlanılmıştır.


“İyi/Hayırlı Cuma”, İsa’nın çarmıha gerilerek Calvary (Golgota/Kafatası Tepesi) nde ölümünün anısına Hıristiyanların özen gösterdikleri dini tatil günüdür.
İsa peygamberin çarmıha gerilip öldürüldüğü ve iki gün sonra dirilip göğe çekildiği olayların yaşandığı haftaya Hıristiyanlar “Latince Hebdomas Sancta; Hebdomas Mayor/Büyük Hafta/Kutsal Hafta” adını vermektedirler.
15.4.2022


Bu haftanın kutsal günleri Çarşambadan başlar, Kutsal Çarşamba (Spy Wednesday), Kutsal Perşembe (Maundy Thursday), Kutsal/İyi/Hayırlı Cuma (Holy Friday) ve Kutsal Cumartesi (Holy Sturday) günlerinden ibarettir ve Paskalya Pazarı (Easter Sunday) gününü içine almaz.


III. ve IV. Yüzyıllarda oluşturulmuş Havariler Anayasası (M.18;19)nda bulunan özel bir haftayı işaret eden tarihtir. Paskalya bayramından bir hafta önceki haftadır. Bu metinlerde bütün haftanın günleri kutsal olmasına rağmen özellikle Cuma ve paskalya günü olan Pazar günü oruç tutulur. Bu oruç sadece diğer günlerden daha az yemek yemeyi ve yemeklerde et kullanmamayı gerektirir.
Bu “Hayırlı Cuma” gününde oruç ve tatil uygulamasının, Pazar ile hafta tatilini “iki güne” çıkartacağı endişesiyle İmparator Konstantin tarafından hoş bakılmadığından şüphe edilir.
Teosidiyus metinlerinde ise bütün bu “15” gün boyunca bütün iş yerlerinin, mahkeme kapılarının kapatıldığı yazılıdır.
Haftanın en belirgin, öne çıkan günü Kutsal/Hayırlı Cuma günüdür. Onu “Sabbatum Magnum/Büyük Sabbat” yani “Hayırlı/Kutsal Cumartesi” diğer deyişle “Paskalya Arifesi” takip eder.
Özellikle Nurcular ile Fethullah Gülenci Işıkçılar tarikatlarının halkımıza dayattığı “Kutlu Doğum Haftası” nın da “14” Nisan öncesindeki hafta olması tesadüf değildir.
 Bu kutsal Haftanın önemine gelince, İsa’nın Kudüs’e girmesiyle başlamasıdır.
Pazartesi günü; İncil Yahya 12:1-11 ayetlerinde geçtiği gibi Bethany’de İsa’nın yağla ovularak vaftiz edildiği gündür.
Salı Günü; İncil Yahya (13;21-38) ayetlerde anlatıldığı gibi, son yemekte Yuda İskaryot’un ihanet edeceği ve onun da ihanetini inkar edeceği kehanetini İsa yapar.
Çarşamba günü: Matta İncili (26:14-25) yazdığına göre Yuda İskaryot, yüksek Yahudi ulema meclisinden bir rahip ile ihanetini planlar. Bu yüzden de “Spy/Casus Çarşamba diye de anılır.
Katolik Kilisesince yazılmış Roma Ayinlerinde Paskal Triduum ya da İslam’da aynı adı taşıyan “Üç günler”  adıyla dilimize çevirebileceğim; Haz, Ölüm, Gömülme Üçgünü( Easter Triduum) , Hayırlı Cuma Üç günü (Holy Triduum) ve Paskalya Dirilme Üçgünü (Pascal Triduum)olarak düzenlenmiştir. Pazar günü İsa’nın dirilmesi ve göğe çıkması adına akşam ayini düzenlenir.

Katolik Kilisesi, Cuma gününü  Oruç günü, Latin Kiliesi “Tam Yemek günü”, ama her gün yenilenlerden daha az ve et içermeyen yemeklerin yenildiği ibadet günü olarak tanımlamıştır. Bu yüzden de bazı Hristiyan ülkelerde bu güne Balık Günü de denilir ve bu ülkelerde saat 15.00’e kadar tatil de yapılmaz.
Kutsal Cuma ya da “Hayırlı Cuma” günü, Amerika’da kurulan ilk “12” eyalette tatil olarak kutlanmaktadır.

Paskalya Hıristiyanlığında;
İsa Doğruldu, Kutlu Paskalya
/Zevk günleri olsun

Rengarenk Paskalya yumurtaları
Bizans Hıristiyanları (Doğu Hıristiyanları), Ortodoks Hristiyanları (İstanbul Ayinlerini takip edenler) ve Grek/Yunan Hristiyanları bu  Cuma gününü, “Büyük Gün, Kutsal/Hayırlı Gün ya da “Ulu/Büyük Gün” adıyla anarlar.


Kısaca özetlersek, İncil'de geçtiğine göre, İsa Allah'ın oğlu ve kendisidir. İnsanlar günahkâr yaratılmış ve günahkar doğmaktaydı.
O insanlara acıdı,
"Ölümlü İnsan" olarak yeryüzüne "Kutsal Hizmetçi" Meryemden Yahudi Sinogogunda doğarak geldi. Kendisinden önce yaşamış, onun zamanında yaşayan ve onun ölümünden sonra yaşayacak olanların günahlarını "kendisini çarmıha gerdirip öldürterek ödedi". O zamana kadar bütün kavimlerin tanrıları da doğup ölüyorlardı. İsa, "Ölen Tanrı Dinlerinin" tanrı tanımlarına birebir uyan bir kişilikti. O da, ölerek insanlığı günahlarından kurtarmış bir "Ölen Tanrı"ydı. Böylece Hristiyan olan herkes, bu fedakâr "Ölen Tanrı" sayesinde kurtulmuş olacaktı.

Çarmıha gerilip "Öldürüldüğü gün CUMA" olduğundan, o gün İsa'nın ölümüyle insanların günahları bağışlandığından "Hayırlı Cuma" ilan edilmiş, iki gün sonra "dirilip göğe çekildiği gün de PAZAR" olduğundan bu güne de "Easter, Paskalya/Zevk-Haz-Bayram" günü denilir.
"Hayırlı Cuma-lar" Hristiyanların günahlarının bağışlandığı gün" olduğundan bu adı almıştır.
İnsanlığa karşı görevini yapıp, işini bitiren tanrı, Tevrat'ın Yaratılış Kitabında evreni ve gök cisimleri yaratmayı "altı günde" bitirdikten sonra yedinci gün "Pazar günü" işini bitirip göğe çekilmesi, "Tatil yapması" da yaratılış kısmına uygundur.

Müslümanlar ise benzer anlamda "Cumanız Mübarek olsun!" deyimini kullansalar da, ben çocukluğumda böylesine "Hayırlı cumalar" kutlaması ne gördüm ne işittim. "Cumanız mübarek olsun" ifadesinin de çoğunlukla bu Nurcu tayfasından işitirdim.

12 Eylül 1980 askeri cuntasının getirdiği olanaklarla devletin bütün kurumlarına yerleştirilen  Işıkçılar tarikatı mensupları Fetullah Gülen önderliğinde devleti teslim almış olan 1915 Ermeni Tehcirinde “Müslüman olduk” deyip kalan, Sünni Müslüman gibi yaşayan ama içinde Gregoryen Hıristiyan kalan kripto Ermeni cemaatidir.

Nurcular ise Osmanlı zamanında, Şafi Kürtler, Süryani Hristiyanları, Yezidi, Yahudi Kürtler ile Rum soylu Araplar arasında yayılan Efganilik, Bahailik, Vehhabilik akımlarını takiben kurulmuş, 14 Mayıs 1950 seçimleriyle iktidar edilen DP’nin getirdiği, Süryani Hristiyanlığı, Sabi, Şemsi, Yakubi Yahudilerinin Sünni İslam ile karıştırdıkları İngiliz/Amerikan/Mason İslamı akımları, 03 Kasım 2002 genel seçimleriyle iş başına geçen AKP hükumetiyle toplumumuza dayatılmıştır.
Bu dayatmanın “Hıristiyan kökenlerinin” en belirgin işaretleri, Çarşaf-peçe, Türban dayatmasının yanında, İslam’da yeri olmayan “Kutlu Doğum Haftası” adı ile “Hazreti Muhammet’in Doğum Günü” etiketi altında “İsa’nın çarmıha geriliş ve Diriliş günü” olan “Paskalya bayramlarını” Müslümanlara kutlatmasıdır.

AKP döneminde, cep telefonlarımıza gelen mesajlardan televizyon ekranlarına yansıyan bir “Cuma Düşkünlüğü” aldı başını gitti.

“Hayırlı Cumalar” iletilerinden bana iyice gına geldi.
Bu yazımdan sonra aklı olan ne “Kutlu Doğum Haftası” kutlar ne de “Hayırlı Cumalar” mesajına hoş bakar.

İnsanların dini değerlerine bir şey deme hakkımız yoktur ama, Müslümanlık adı altında Hıristiyan ve Yahudi dini değerlerine halkı alıştırmak da onları dininden çıkartmak, değiştirmek, dönüştürmek onlara yapılan en büyük aşağılama ve hakarettir.

O halkı “kültürel olarak köleleştirmektir.

Bu millet de katlanırsa katlanır artık.

Alaeddin Yavuz
keykubat /
adilyargic/
adilyargicc
 NOT:Gregoryen Ermenilerin, Süryani, Sabi, Yahudi Hıristiyanlarının "Allah" adıyla Müslümanların tanrısına "Ay Tanrısı" olarak tapındıklarını unutmayınız.
Kaynak olarak verdiğim Wikipedia linki ve ona bağlı linklerden yararlanılmıştır. Yorumlar bana aittir.
http://en.wikipedia.org/wiki/Good_Friday

EKTİR;
HRİSTİYANLARDA ARALIK AYININ KUTSAL GÜNLERİ

ARALIK AYININ ÖNEMLİ GÜNLERİ

08 Aralık- Buda Günü-Buda’nın aydınlanma günü
Hristiyanlık
İlk Dört Pazar- 25 Aralıktan önce kutsal sayılır.
05 Aralık- Aziz Krampus günü- Noel babanın alternatifi şeytan olarak Hristiyanlık öncesi Alp dağları çevresinde kutlanan, çocukları cezalandıran bir azizmiş. Hristiyanlığa girmiş işte.
06 Aralık. Aziz Nikola (Noel baba) günü.
13 Aralık- Aziz Lusiya (Lucia) günü. Kilis bayram günüdür. Aziz Lusiya, elinde ışık ve tatlılarla gelen genç kadındır.
En Uzun Gün-Kayıpların bulunduğu gün ve kış gün dönümü arifesi olarak kutlanır.
24 Aralık Nole arifesi
25 Aralık Noel günü. Dünyada yaygın olarak Hristiyanlarca ve Hristiyan olmayanlarca da kutlanan ve tatil olan gündür.
25 Aralık Sirmum’lı Anastasiya günüdür.
25 Aralık- 06 Ocak-Meryem ana ile Yahya peygamberin Betlehem’e yola çıktıkları günler adına kutlanır.
16-24 Aralık Los Posadas- Meksika’da Meryem ile Yahya’nın Betlehem’e yola çıktıkları günler olarak kutlanır.
26 Aralık- Aziz Stefanos günüdür. Musa’ya küfür ettiği gerekçesiyle Yahudilerce recm edilmiştir.
27 Aralık- Evancelist Aziz Yahya günü
28 Aralık Kutsal Masum’ların günü- Matta İncil’ine göre, Romalıların tayin ettiği Yahudi kralı Herod’un tahtını kaybetmekten korktuğu için yeni doğan çocukları öldürttüğü gündür.
31 Aralık Aziz Silvester günü-M.S. 335’t3 ölen papa Silvester’in ölüm günü.

Hiç yorum yok: